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Comments on Examining Authority’s Commentary on the draft Development Consent Order (ExA’s dDCO Commentary) submitted by the Port of London 
Authority (PLA) 

Reference Question PLA comments 

QD2 Do any IPs have any submissions to make on the 
structure or broad function of the provisions in the 
dDCO? 

The PLA has no substantive comments on the structure or broad function of the 
provisions in the dDCO but there are some housekeeping matters which require 
attention.  These include: 

- The contents pages in the dDCO refer to 67 Articles however there are 
68 Articles in the dDCO “Interface with waste operation permits” not being 
included in the contents pages; 

- Numbered page 4 in the dDCO includes protective provisions for 10 
undertakers but there are 11 sets of protective provisions – the protective 
provisions for the local highways authorities has not been included on 
numbered page 4; and 

- Article 55(1)(m) on numbered page 58 of the dDCO should refer to the 
“Channel Tunnel Rail Link Act” and not the Channel Tunnel Link Act”. 
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QD6 Should the REAC be individually identified in 
Schedule 16 (certified documents)? 

Given the importance of the Register of Environmental Actions and Commitments 
(REAC), the PLA considers that it would be helpful for the REAC to be a separate 
Schedule 16 document to be certified by the Secretary of State.   

In the PLA’s view the REAC is currently buried within the Code of Construction 
Practice (CoCP). The reader has to know where to find it (6.3 Environmental 
Statement Appendices Appendix 2.2 – Code of Construction Practice, First 
Iteration of Environmental Management Plan v7.0 (Clean) [REP7-122]) and 
arguably only anyone that has been heavily involved with the examination 
process will know where to look.  A search of the PINS document library would 
not for example signpost a member of the public to the REAC.  A standalone 
reference in Schedule 16 would assist because it would allow easier identification 
of the document which is arguably necessary to understand how the project is 
authorised.  As a key document the REAC should be certified in its own right by 
the Secretary of State. 

This matter was raised by the PLA in oral submissions at ISH12 as summarised 
in its written submissions of oral comments made at ISH12 and ISH14. 

QD13-
QD16 

QD13: The Applicant is requested to explain more 
fully the inter-relationship between this provision, 
A27, Schedule 2 R1 and R2. Is there an argument 
for a simplified and harmonised approach to the 
relevant time limits for development and for CA? 

QD14: The Applicant is asked to explain more fully 
why it is necessary to employ a definition of ‘begin’ 
as opposed to the more conventional approach of 
defining‘ commence’ with a carve-out for ‘preliminary 
works’. 

QD15: The Applicant is requested to review the basis 
for and the relationship between the definitions of 

Whilst noting that questions QD13 – QD16 are questions for the Applicant, the 
PLA has concerns about Article 2 including a definition of “begin”, but not 
“commence”.    

In particular, the PLA is concerned that as currently drafted the dDCO only 
requires that development begin not less than 5 years after the DCO comes into 
force. The PLA has suggested an amendment to Requirement 2, namely that 
there should also be a requirement that the dDCO scheme should be commenced 
within that same 5 year period. Without that amendment, if the Applicant begins 
preliminary works, even minor ones, such as GI, or digging a trench, the DCO will 
have effect indefinitely. The Applicant would then be able to commence the 
development at any future time. This leaves the PLA uncertain as to when the 
authorised development will be carried out. The dDCO therefore seems to be 
giving the Applicant an unusually wide leeway as to when it might actually 
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‘begin’ in A2 and ‘commence’ and ‘preliminary works’ 
in Schedule 2 R1, to assure the ExA that apparent 
circularity has been removed.   Could re-basing 
these definitions on s155 PA2008 assist this task? 

QD16: What would be the effect for the Proposed 
Development of a return to the more conventional 
drafting approach of defining ‘commence’ with a 
carve-out for ‘preliminary works’ in A2, with all 
subsequent references in the dDCO amended as 
necessary? 

commence its proposed development and may well result in blighting land 
unnecessarily. 

The PLA has raised its concerns in its submissions at Deadline 1 [REP1-269], 
Deadline 2 [REP2-091], Deadline 4 [REP4-345] and Deadline 7 [REP7-225], and 
would welcome the more conventional drafting approach that is very clearly set 
out in the ExA’s dDCO Commentary.  The PLA does not consider that the 
flexibility afforded by its current drafting – which comes at a cost to the interested 
parties – is really necessary. 

This matter was raised by the PLA in oral submissions at ISH14 as summarised 
in its written submissions of oral comments made at ISH12 and ISH14.  

QD19 The Applicant and the PLA are asked to clarify the 
latest position on the drafting of the upwards limits of 
deviation for tunnelling beneath the Thames. 

Article 6 is subject to paragraph 99(1) of Part 8 of Schedule 14 (protective 
provisions).  The PLA was unable to agree the wording of Article 6(p) until the 
drafting of paragraph 99 had been substantially settled. Because Article 6(p) 
makes reference to paragraph 99(1) of the protective provisions, any 
amendments to paragraph 99(1) or additions to paragraph 99 might have 
prompted the need to refer to other paragraphs or sub-paragraphs of the PLA’s 
protective provisions within Article 6(p). We can now confirm that no such 
amendments are needed. 

At Deadline 7 the Applicant and the PLA reached substantive agreement on 
paragraph 99: the issue preventing agreement on paragraph 99 relates to the 
Applicant’s ability to override the arbitration process if it so chooses by instead 
referring a disputed tunnelling decision to the Secretary of State. This approach 
by the Applicant is unprecedented, and unacceptable. 

This matter was raised by the PLA in oral submissions at ISH14 as summarised 
in its written submissions of oral comments made at ISH12 and ISH14, and the 
PLA has proposed a solution to this in its submission at Deadline 8 on the 
Arbitration Schedule. 
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Given that substantive agreement has now been reached and the specific 
outstanding point of disagreement on this provision relates to the Applicant’s 
ability to override the arbitration process, the PLA is content that Article 6(p) need 
only refer to paragraph 99(1) and is therefore content to agree the drafting of 
Article 6(p). 

QD24 The Port of London Authority (PLA), Port of Tilbury 
London Ltd (PoTLL), DP World London Gateway 
Port (LGP) and any other IP operating vessels on the 
Thames are asked for final positions on this drafting.

The PLA is content that the drafting of Article 18 (as at Deadline 7) is appropriate.  
In particular, as discussed with the Applicant: 

- Article 18 does not apply to the public right of navigation, only any private 
rights of navigation; 

- Article 18 is subject to Schedule 14 (protective provisions); sub-
paragraph 105(3) of the PLA’s protective provisions limits the power of 
Article 18(1)(e) (interference with the relevant navigation or watercourse) 
to its being exercised only where is relates to: Work No. 5A; Work No 5X; 
ground investigation works; and any other activity approved in writing by 
the PLA 

- Paragraph 106 of the PLA’s protective provisions limits the powers of 
temporary possession and rights and imposition of restrictive covenants 
above the riverbed of the river Thames in connection with the temporary 
outfall, permanent outfall, new water inlet with self-regulating valve and 
ground investigation works, such that they are restricted to what is 
reasonably necessary to construct the authorised development 

- Article 18(5) was amended at Deadline 6 to limit the scope of the article 
further: i.e. to within the Order limits or which may be affected by the 
authorised development.   

The Higham Bight anchorage is located within the Order Limits and amendments 
were made to Article 48 at Deadline 4 to change the point at which the licence 
ceases to have effect from the date of the making of the Order to the date on 
which Work No. 5A or Work No. CA5 is commenced. 
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Article 18 also needs to be considered alongside other articles in the dDCO which 
could impact on users of the river and river trade .  In particular: 

- under Article 35(11) temporary possession cannot be taken of the surface 
of the tunnel plots (plots 15-10, 15-11, 15-12, 16-42 and 16-43) for 
carrying out the authorised development; 

- under Article 36(11), temporary possession cannot be taken of the 
surface of the tunnel plots (plots 15-10, 15-11, 15-12, 16-42 and 16-43) 
for maintaining the authorised development; and 

- Article 33(8) prevents the acquisition of easements or other new rights or 
the imposition of restrictive covenants on, over or under the river bed of 
the river for the protection of the tunnels. 

QD25 The Applicant is asked to identify whether this power 
actually does or could apply to a houseboat mooring. 
Could a caveat to the power be added to limit its 
effect on a residential mooring and what would the 
effect of such a change be? 

The PLA can confirm that there are no houseboats located within the Order 
Limits.   

This area of the river is subject to a significant tidal range (in the order of 
approximately 7m) and, along with significant wash from passing vessels, this 
makes it an area that is not suitable for the location of houseboats.  The mooring 
of any houseboat would require the PLA’s consent (as well as planning 
permission). 

From just downstream (east) of Tower Bridge, houseboats are generally offline 
(i.e. in creeks or basins).  The nearest houseboats to the Order limits are located 
within Embankment Marina (an offline marina with lock access to the river). 

This matter was raised by the PLA in oral submissions at ISH14 as summarised 
in its written submissions of oral comments made at ISH12 and ISH14. 

QD27 The Applicant and any prospective consenting 
bodies are asked whether the deemed discharge 

The PLA’s consent would be required under Article 19.  This is reflected in 
paragraph 102 of the PLA’s protective provisions which prohibits the undertaker 
from exercising the powers conferred by Article 19 without the consent of the 
PLA.  Paragraph 102 allows for deemed consent if a decision is not made within 
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consent period of 28 days under A19 is appropriate 
and, if not, what an appropriate period might be. 

25 business days which is a slightly longer period of time than that specified in 
Article 19 itself.  The PLA has no issue with the 25 business days for a decision 
as set out in its protective provisions. 

QD32 Does any IP have any concern that the draft 
provisions unreasonably or inappropriately seek to 
disapply or modify other applicable legislative 
provisions? If so, what changes are sought to this 
provision or the dDCO more generally and why? 

The PLA had concerns about the drafting of Article 53, and in particular Article 
53(4) which disapplied the requirement to obtain a works licence under s66 of the 
Port of London Act 1968 (PLA 1968) for anything done within any structure 
forming part of the authorised development, in connection with the operation or 
maintenance of the authorised development, or any other function of the 
undertaker in its capacity as a highway authority. 

There was a concern that this would allow, for example, utilities’ telecoms to be 
placed in the tunnel, bypassing the normal requirement for a river works licence 
under PLA 1968.  At Deadline 7 the PLA and the Applicant agreed revised 
wording in relation to Article 53 to make it clear that the disapplication of s66-73 
of PLA 1968 does not apply when utility works are proposed in the tunnel which 
are not required directly or solely in connection with the construction, operation 
and maintenance of the highway that forms part of the authorised development. 

QD41 Do IPs have any further and final observations on the 
drafting of this Schedule including on the description 
of the individual numbered Works and their 
relationship with the Works Plans? 

From its review of Application documentation, the PLA considers that dredging is 
proposed, as defined in PLA 1968; however, the Applicant has repeatedly said 
that dredging is not proposed as part of the dDCO scheme.  

This matter was raised by the PLA in oral submissions at ISH14 and at ISH14 the 
Applicant confirmed that it would be willing to make an amendment to the PLA’s 
protective provisions to make it clear that the definition of “specified work” at 
paragraph 97 of the PLA’s protective provisions includes dredging, and 
consequently any dredging would be subject to consent through the PLA’s 
protective provisions.  The PLA awaits this update to the dDCO which would 
resolve the concerns that it has. 
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QD43 Local Planning and Highway Authorities, Port 
Authorities and Operators, Natural England, the 
Environment Agency and the Marine Management 
Organisation as asked whether the REAC 
commitments are sufficiently secured. If not, what 
specific additional references to the REAC are 
required in any of the existing draft Requirements, or 
are any additional Requirements sought (and if so 
reasons for their inclusion and drafts should be 
provided)? 

No comments 

QD44 Local Planning and Highway Authorities, Port 
Authorities and Operators, Natural England, the 
Environment Agency and the Marine Management 
Organisation as asked whether the other CDs are 
sufficiently secured? If not, what specific additional 
references to specific CDs are required in any of the 
existing draft Requirements, or are any additional 
Requirements sought (and if so reasons for their 
inclusion and drafts should be provided)? 

No comments 

QD78 & 
QD81 

QD78: Are the named beneficiaries of the Protective 
Provisions content that the provisions drafted for 
their benefit are appropriate and correct? If not, 
please explain why not. 

 

QD81: Are there any other requests for amendments 
to Protective Provisions? If so what changes are 
sought and why? 

The PLA is answering QD78 and QD81 as the second question (QD81) naturally 
flows from the first (QD78) 

Paragraph 99 deals with consulting the PLA in relation to design of the tunnelling 
works. Sub-paragraph 99(4) allows the PLA, in the event of a dispute, to refer 
certain matters to arbitration if agreement cannot be reached between the parties. 
Sub-paragraph 99(5) provides that if a matter is referred to arbitration, tunnelling 
work should not begin until the dispute is settled. 

The issue the PLA takes is that this process and protection is significantly 
weakened by sub-paragraph 99(6), which provides that if a matter proceeds to 
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 arbitration, the Applicant can unilaterally decide at any point to override the 
arbitration to refer the matter to the Secretary of State (SoS), and the arbitrator 
must then make a decision that is consistent with that of the SoS. In the 
hypothetical scenario that there is a dispute, it would go to an arbitrator with the 
relevant expertise to consider the dispute. In the event that it looks to the 
Applicant as though things are not going the way it would like them to, there is 
the option to refer the matter to the SoS in the hope of getting a more favourable 
decision. This process could be perceived as though it is a means for the 
Applicant to get a second bite at the cherry. 

There is no need for such a provision. There are plenty of examples across this 
dDCO where matters are referred to arbitrators; in none of those is it deemed 
necessary for a central Government department to be kept as a back-up option 
for the Applicant.  The Applicant’s argument is that referring a matter to the SoS 
rather than an arbitrator is quicker. The PLA contends that there is no evidence 
for this. Furthermore, the Applicant has stated that the reason for needing this 
provision is to obtain certainty about the timing of the arbitration process. This is 
a common problem for Applicants and the accepted way of dealing with this is to 
include the highly standardised Arbitration Rules within the DCO. The PLA has 
made a separate submission in relation to the Arbitration Rules at Deadline 8, 
where it sets out its proposed drafting to solve this problem in the way that is now 
commonly accepted for DCOs, rather than the novel and unjust approach 
proposed by the Applicant.   

Paragraph 104 of the PLA’s protective provisions deal with remedial works where 
there is a material change to the river bed. The PLA has raised with the Applicant 
the need for the reference to “material” to address the fact that what is material 
in the context of the river may be different from what is material in the context of 
the dDCO scheme as a whole and that, from the PLA’s point of view, paragraph 
104 should deal with materiality so far as the river is concerned. 

This matter was raised by the PLA in oral submissions at ISH14 as summarised 
in its written submissions of oral comments made at ISH12 and ISH14. 
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QD85 Do any IPs have any final submissions to make on 
the CDs and their content?  

• Is there superfluous content that could be 
removed?  

• Is there additional content that should be added?  

•Are there any other documents that should be 
certified and should form part of the CDs?  

Any responses to this question should be 
accompanied by an explanation of the changes 
sought and the reasons for them. 

No comments 

 

 


